Tony and Nicky Maude dreamed of building an ultra-modernist villa in stark contrast to the Listed manor house they had recently sold. The goal was to retain all the luxuries of country living but to de-clutter their lifestyle, both in terms of space and monthly outgoings. They found a site in the heart of the leafy surrey on which to build their dream house, without even knowing whether they would obtain planning permission. And so the journey began…
The site was originally home to a 1960’s detached bungalow surrounded by tall trees and hedging with far reaching views to the Surrey Downs beyond. The area is populated by traditional pitched roof architecture typical of its green belt credentials. The proposed designs were unprecedented in the immediate area and subject to Tanbridge Council’s strict planning requirements. The site sloped sharply away to one side which would greatly limit the overall footprint of the building and the desired surrounding landscape.
Following a rigorous planning process, DyerGrimes Architects achieved consent to infill and level the site and build a highly contemporary house of 480m2.
Comprising three storeys, the house is approached at the lower ground floor level where a stepped promenade leads to the front entrance at ground floor level. Here the main living spaces are arranged around a generous entrance hall and large sliding walls disappear into pockets to allow the living, dining and reception rooms to become one open plan space perfect for hosting parties. A structural glass bay window on the north facade provides views back to the entrance gates and arriving visitors, whilst structural glass walls to the south and west provide panoramic views of the grounds and inviting glass fronted swimming pool.
The lower ground and first floors are accessed via a feature engineered timber and glass stair and accommodates six bedrooms including a luxurious master suite with its own dressing room and private balcony overlooking the pool and grounds. A large roof terrace to the north of the first floor provides far-reaching views of the Surrey Downs beyond. 
 
The glazed ground floor living space is surrounded by beautifully landscaped grounds, while the first floor appears to ‘hover’ over the kitchen dining area as well as project over the swimming pool.
Great emphasis was placed on constructing White Lodge in an environmentally friendly and sustainable way. An impressive sustainability target was set; to generate 20 percent of the energy required by using renewable energy sources.
Energy efficiency has been maximised through the incorporation of Solar hot water collectors on the roof, a highly sustainable drainage system and an air source heat pump which circulates heat around the entire house.
 
 
 
 
Above: location
Above: site plan
Above: floor plan / level -1
Above: floor plan / level 0
Above: floor plan / level 1
Above: section
Above: section
 
sources 来源: